Politicile comune ale Uniunii Europene

Primary tabs

Subtitle: 
Conflicte politice, instituții democratice și politici economice, sociale și externe
Course leader: 
Global rating: 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 7

Please login or register to take this course.
Aims and scope: 

În această disciplină veți descoperi ce face UE în diferitele domenii de politică, cum ar fi politica economică (piața unică, UEM), politica socială (cetățenie, agricultură, regiuni) și politica externă (comerț, dezvoltare, PESC) și veți utiliza aceste cunoștințe ca bază pentru a înțelege cum funcționează UE. Disciplina diferă de cursurile tradiționale din instituțiile și politicile UE prin faptul că prezintă o abordare de jos în sus și de rezolvare a problemelor. În loc să petreceți prima jumătate a semestrului invațând modul în care funcționează instituțiile UE, cursul vă va prezenta de la bun început cazuri actuale ale politicilor UE. Această abordare are un mare potențial de a vă angaja subliniind aplicabilitatea practică a subiectelor pe care le veți studia și, de asemenea, vă va încuraja să aplicați instrumente analitice la soluționarea problemelor reale. Mai exact, cursul vă va introduce în analiza politicilor, care vă va servi drept bază pentru studii mai avansate sau ca instrument analitic pe care îl veți putea transfera direct într-o carieră non-universitară. Întrebările și discuțiile săptămânale de seminar pe teme importante de actualitate vă vor încuraja să dezvoltați și alte abilități utile, cum ar fi capacitatea de a cerceta independent, de a oferi și de a primi recenzii de la colegi și de a gestiona discuții cu alții pentru a elucida o problemă.

Întrebările pe care le va analiza această disciplină sunt empirice, teoretice și normative. În primul rând, dintr-o perspectivă empirică, vom încerca să oferim o descriere detaliată a ceea ce face Uniunea Europeană în diferitele domenii de politică, de la politica economică, la politica socială și politica externă. Va trebui să răspundem la întrebări de tipul: regiunile de frontieră externă cresc mai lent decât altele? Este bugetul UE regresiv? Este UE mai protecționistă decât SUA? În al doilea rând, din perspectivă analitică, vom încerca să explicăm această realitate cu ajutorul unor teorii pozitive din domeniul economic și politic. De ce economia regiunii de Nord-Est a României nu crește la fel de mult ca altele? De ce este atât de multă emigrare? De ce mâncarea este mai scumpă în UE decât în SUA? De ce regiunea de Nord-Est a României primește atât de multă finanțare UE? De ce FSE finanțează burse postdoctorale în țări cu sisteme de educație de bază slabe? De ce a durat mai bine de 20 de ani pentru a negocia un acord comercial cu Mercosur și nu este încă în vigoare? În cele din urmă, vom aplica și rezultatele exercițiului analitic anterior bazat pe dovezi la înțelegerea diferitelor opinii ale cetățenilor și liderilor asupra dezbaterilor normative controversate cu care se confruntă sau se va confrunta UE în următorul deceniu. Ar trebui să fie impusă o taxă Google de către UE? Ar trebui România să intre în spațiul Schengen sau în zona euro? Este Pactul de stabilitate și creștere prea strict sau prea flexibil? Este politica UE de concurență prea strictă? Ar trebui UE să se extindă în Ucraina sau Moldova? Ar trebui să existe o armată europeană? Ar trebui liberalizat comerțul cu SUA sau China? Ar trebui aplicat un tarif extern comun importurilor de combustibil?

Cheia pentru înțelegerea acestei discipline este dublă. Pe de o parte, politicile UE afectează cetățenii în mod diferit în funcție de grupul social sau de teritoriul lor, ceea ce generează diferențe în preferințele lor pentru acele politici UE. Pe de altă parte, aceste conflicte politice sunt soluționate prin agregarea acelor preferințe prin sistemul instituțional actual al UE. Numai după ce vom analiza atât conflictele politice care stau la baza politicii UE, cât și regulile jocului de elaborare a politicilor UE, vom putea înțelege rezultatul procesului de elaborare a politicilor UE.

Methodology: 
Studenții sunt introduși în cercetare prin întrebări de seminar despre probleme actuale importante. Ei învață cercetând aceste întrebări în mod independent, citind răspunsurile colegilor, recenzând în mod critic aceste răspunsuri, postând propriile răspunsuri și primind recenzii de la colegi. Un sistem de puncte măsoară progresul învățării și încurajează studentii să participe.
Topics: 

INTRODUCERE: 1. Uniunea Europeană: conflicte politice, instituții democratice și politici publice. Studiul științific al UE. Deducția și inducția. Structura disciplinei: o abordare de jos în sus? POLITICILE PIEȚEI UNICE: 2. Piața comună: prima politică a UE. Teoria integrării economice: acord comercial preferențial, zonă de liber comerț, uniune vamală, piață comună. Piața comună: tarife și cote, politică externă comună, mobilitatea factorilor de producție: muncă și capital. Efectele sociale și regionale ale pieței comune: câștigători și învinși ai pieței comune. Efecte naționale: crearea și deturnarea comerțului. Dacă Moldova ar adera la uniunea vamală a UE, ce efect comercial ar prevala, crearea comerțului sau deturnarea comerțului? 3. Piața unică. Bariere netarifare: bariere fizice, tehnice și fiscale. Recunoaștere și armonizare reciprocă. Impactul economic al pieței unice. Piața unică a serviciilor. Piața unică digitală. Este taxa auto din România o barieră fiscală în calea comerțului? 4. Politicile pieței unice: politici în domeniul concurenței, industriei și competitivității, armonizare fiscală, transport, energie, mediu. De ce este politica UE în domeniul concurenței mai restrictivă decât omologul său american? 5. Uniunea Economică și Monetară. Teoria zonelor monetare optimale (OCA). Evoluția UEM. Cum funcționează UEM. Banca Centrală Europeană. Pactul de stabilitate. Six-pack. POLITICI SOCIALE: 6. Bugetul UE. Finanțarea bugetului. Resurse proprii. De ce partea de venituri a bugetului UE este regresivă? 7. Politica agricolă comună. Teorie, practică și impact. Evoluție și reformă. De ce mâncarea este mai scumpă în UE decât în SUA? 8. Politica regională: teorie, practică și impact. De ce sunt condiționate fondurile de coeziune? 9. Politica socială. Fondul Social European. De la mobilitatea muncii la cetățenia UE. Spațiul Schengen, drepturile cetățenilor, justiția. Erasmus. De ce a fost CJUE atât de decisivă în promovarea unei politici sociale a UE? POLITICI EXTERNE: 10. Politica comercială comună. Organizația Mondială a Comerțului. Oferte comerciale. Măsuri de apărare comercială. De ce a amenințat UE Regatul Unit cu condițiile OMC în cazul în care nu există un acord Brexit? De ce este atât de greu de convenit acordul comercial UE-Mercosur? 11. Politica de imigrare. Politica de dezvoltare. Politica externă și de securitate comună. Cooperare militară. Sancțiuni economice. Funcționează sancțiunile economice împotriva Rusiei? 12. Extinderea UE. Brexit.

Indicative reading: 

Wallace, H., M.A. Pollack, C. Roederer-Rynning, and A.R. Young (eds) (2020). Policy-Making in the European Union, Eighth edition. Oxford University Press; El-Agraa, A. (2015). The European Union Illuminated: Its Nature, Importance and Future. Palgrave Macmillan. Chapters 4-6; El-Agraa, A.M. (2011). The European Union: economics and policies, Ninth edition. Cambridge University Press. Chapters 6-25; Hix, S. and B. Hoyland (2022). The Political System of the European Union, 4th edition. Palgrave Macmillan. Part III.

Teaching modules: