Politici economice

Primary tabs

Course leader: 
Peer rating: 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Total votes: 0

Please login or register to take this course.
Aims and scope: 

Aceasta disciplină este o introducere în analiza politicilor economice și a procesului elaborării politicilor. Scopul său este de a oferi o înțelegere detaliată și critică a rezultatelor și procesului de elaborare a politicilor economice, de a canaliza aceste cunoștințe în contextul mai larg al științelor economice și științelor politice și de a le permite studenților să dezvolte abilități analitice și teoretice care să pună bazele pentru studii mai avansate sau care să poată fi transferate direct în cariere neacademice. Subiectele vor include o analiză a efectelor pe piețe ale politicilor guvernamentale, cum ar fi stabilirea unui preț minim, a unui preț maxim, a unei cote sau a unei subvenții; efectele impozitării și designul sistemelor fiscale optime, eșecul pieței (concurența imperfectă, externalitățile, bunurile publice) și modalitățile de abordare a acestuia, politica monetară, politica fiscală și alegerea publică și elaborarea politicilor economice. Cea de-a doua parte a cursului va aplica conceptele principale asupra politicilor legate de capital uman în Uniunea Europeană, cum ar fi salariul minim, subvențiile pentru educație, impozitarea veniturilor, politica de securitate socială sau imigrația. Lecturile, exercițiile și prezentările de clasă vor încuraja studenții să-și dezvolte abilități practice, cum ar fi abilitatea de a planifica și de a lucra independent și de a rezuma și elucida o problemă.

Topics: 

1. Supply, demand, and government policies. 2. The efficiency of markets and the costs of taxation. 3. Market failure: externalities, public goods, monopoly. 4. Output, growth, employment, inflation, income distribution. 5. Monetary policy. 6. Fiscal policy. 7. Economic policy making.

Indicative reading: 

Mankiw, N. (2014). Essentials of economics. Cengage learning; Mankiw, N. G., & Taylor, M. P. (2014). Economics. 3rd ed. Boston: Cengage Learning.

Teaching modules: