Diana Margarit: L'ordre pretenia conservar els privilegis que han tingut al llarg del temps

"Els lladres a la presó, no al govern", cridaven ahir a la nit els manifestants que, un dia més, van prendre els carrers de Romania. A totes les grans ciutats, i malgrat les temperatures gelades, milers de persones es van unir a les protestes més multitudinàries que viu el país des del 1989.

El detonant: el decret 13/2017 emès pel govern el 31 de gener que modificava el codi penal per perdonar delictes de corrupció en els càrrecs públics. L'ordre pretenia suavitzar la legislació rebaixant les penes de manera que l'abús de poder només es castigués si els perjudicis produïts superaven els 200.000 leus, uns 45.000 euros. Fins ahir, l'executiu havia justificat l'ordre al·legant que les presons del país estan massa plenes, però el primer ministre, Sorin Grindeanu, ha acabat cedint a la pressió popular i avui se celebrarà una sessió per anul·lar l'ordre. 

L'analista política Diana Margarit explica que

els participants a les manifestacions, la majoria joves, han estat acusats de desinformació i manipulació pels que s'oposaven a les protestes

i considera que

el partit socialdemòcrata ha oblidat que entre els protestants també hi havia els seus propis votants que no estan d'acord amb un decret fet d'amagat. 

Per a Margarit, aquesta falta de diàleg polític es deu al fet que el decret té conseqüències sobre els polítics que el defensen:

L'ordre pretenia conservar els privilegis que han tingut al llarg del temps.

L'analista creu que, fins ara,

el govern ha practicat una política d'estruç i a l'espera que la gent del carrer anés cedint. Ha passat tot el contrari, el nombre de manifestants creixia dia rere dia. 

Al final, el govern ha estat qui ha cedit.

Coordinators: 
Media outlet: 
Date: 
Saturday, 4 February, 2017